Transborder Café: Humor på alvor

Thursday (24.02)
19:00 – 21:00
Samfunnshuset
kr 150
Hybrid (Local and Digital)

Transborder Café: Humor på alvor

Lettbeint, tørr, sær eller svart? Humor binder folk sammen og er et essensielt element i folks hverdagsliv. Samtidig settes det stadig flere grenser for humor. I Russland er komikere tvunget til å sensurere seg selv for sin egen sikkerhet, mens i Norge har rikskanalens avpubliseringer av kritiserte humorprogrammer blusset opp debatten om komikernes ytringsrom. Samtidig har netthumor blitt et globalisert og internasjonalt fenomen og gjort satire så vel som stand up til grensesprengende og lett tilgjengelig humor verden over.

I tråd med festivalens tema vender vi blikket mot humor som noe essensielt i hverdagen – og kanskje et sted å rømme til og søke ly, når framtida ser dyster ut. Hvordan blir vår sans for humor påvirket av storpolitiske hendelser og globale problemer som rammer folk flest? Kan «koronahumor» hjelpe mot selvsensur og bidra til at man kan snakke friere om tabubelagte tema og forene folk på tvers av landegrenser?

Vi inviterer komikere og andre som har humor som en del av sitt virke og sin hverdag til å presentere og reflektere omkring humorens grensesprengende rolle i dag. Det hele krydret med grenseløs stand-up!

Deltakere

Stand Up Nord.
Foto: Marius Fiskum

Thomas Leikvoll (Vadsø), tidligere programleder i TV 3 og TV 2. En dreven klubbkomiker som turnerer i hele Norge og raust deler historier om egne feilskjær og lyter, med en varm og god humor som fenger de fleste.

Tatyana Lazareva

Tatyana Lazareva (Moskva), berømt skuespiller og vertinne for humorprogram på TV, men mistet sin stilling i statlig TV etter å ha støttet opposisjonsbevegelsen som støtter Navalny i 2012-2014. Arbeider fortsatt innen media gjennom sin egen Youtube-kanal med over 107 000 abonnenter.

Tommy Berg_TC humor

Tommy Berg (Alta), både kjent SV-politiker, bankmedarbeider i DNB og sjef for Altarevyen. Han har vunnet mange priser som revyartist og sketsjene hans er oversatt til flere språk.

Vladimir Bukharov

Vladimir Bukharov (Moskva), er en kjent standup-komiker, og står bak Bukharog live, en podkast hvor han snakker med andre komikere. Han er en av grunnleggerne av den berømte klubben “Stand-Up Club #1” i Moskva sentrum. En av de som tilhørte der (Idrak Merzalizade) ble arrestert i 2021 og utvist av Russland på grunn av en vits.

nikolay parchin

Nikolai Parshin (Murmansk), er skuespiller og manusforfatter for en rekke humorprogrammer på TV og involvert i flere regionale humorprosjekter.

Moderatorer

Evgeny Goman (moderator)

Evgeny Goman (Murmansk), teaterdirektør og regissør for Arctic Theatre, grunnlegger av ImprovMurmansk – kurs og show i improvisasjonskomedie, produsent for Pikene på Broen.

Norvēģu režisors Mortens Traviks.

Morten Traavik (Oslo), regissør, kunstner og leder av Traavik Info.