Transborder Café: Pandemiens politiske bivirkninger

Fredag (25.02)
19:00 – 21:00
Samfunnshuset
kr 150
Hybrid (Local and Digital)

Transborder Café: Pandemiens politiske bivirkninger

Som et kraftig rykk i håndbrekket, bremset koronapandemiens restriksjoner brått nær all vår bevegelsesfrihet og gav omveltninger i alt fra enkeltmenneskers hverdagsliv, naboskap og reiseliv, til statlige strategier og internasjonal storpolitikk. 

Mens koronatester har blitt forbruksvare, har verden samtidig stått overfor en felles stortest som rekker langt inn i hjernebarken på det multinasjonale samarbeidssystemet: en global helsekrise har krevd globalt helsesamarbeid. Parallelt har landegrenser gått fra å være regulerte til hermetiserte, liberale markedssyn er blitt tilsidesatt til fordel for proteksjonisme – med resultatet: mer innadvendte og lukkede stater.

I nordområdene settes regionale samarbeid med våre naboer i Russland på prøve når vaksinepolitikk legger seg som et slør over allerede store utfordringer knyttet til ytringsfrihet, økonomi og den militære opprustningen på begge sider. Mens noen drømmer om å åpne turistsjappa si igjen, reise, handle og på ny leve i den «gamle normalen», spår andre varige endringer og en mindre åpen, mindre velstående verden med redusert frihet.

Mobiliteten på tvers av grensene er det som gir grenseområdene karakter som sentral beliggenhet. Hvilke konsekvenser gir det dersom varig stengte grenser på ny gjør grenseområdene til periferi? Hvilke bivirkninger har pandemi- og vaksinehåndteringen for samarbeidet i nordområdene og forholdet på tvers av den norsk-russiske grensa?

Debatten avsluttes med en konsert med duetten Struny Struny, et nytt prosjekt med Ekaterina Efremova (guitar og vokal) and Irina Volokoslavskaya (kantele). (Inkl. i billetten).

Følg online:

Participants

Oslo, November 2014. Fotografier av ansatte i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: Christopher Olssøn.

Sverre Lodgaard (Oslo), norsk statsviter og seniorforsker ved NUPI

Magnus Mæland_

Magnus Mæland (Kirkenes), daglig leder i Kirkenes Næringsforening

Tatyana Britskaya

Tatjana Britskaya (Murmansk), journalist i den demokratisk orienterte avisa Novaya Gazeta

Maksim Belov

Maxim Belov (Murmansk), entrepenør, offentlig person, politiker og medlem av Murmansk regionale parlament (Duma)

Moderators

Rube G. Rafaelsen_TC om pandemiens politiske bivirkninger

Rune Rafaelsen (Kirkenes), politiker og tidligere ordfører Sør-Varanger Kommune